Já rád játra,tloušť rád játra.
Trochu jsem opět játra odložil k ledu,ale za nějaký čas se mi do rukou dostal článek o lovu jelců na játra a hlavně v něm byl popsán způsob lovu.¨Ten nejednoduší a ve své podstatě nejprimitivnější.Na splavávanou a opět se ukázala síla jednoduchosti.Splavávaná zabodovala.Sestavení udice bylo jednoduché:kmenový vlasec 0,14 a návazec 0.10.nebo0.12.Před obratlík brok nebo vícero,to podle síly proudu.Pořípadě kulaté olůvko od 2g a výše,opět dle síly proudu.Háček větší než na plavanou,hlavně ze širším obloučkem.Velikost volíme podle velikosti natraženého kusu jater.Větší kus jater na háčku,není na škodu,tloušť má velkou tlamu a je ochoten zhltnout velké sousto.
Jaký prut? Odpověď na tuto otázku bude jednoduchá,tedy aspoň se mi to tak jeví.Feedr jemější verze,picker,match,jemný vláčák či pořípadě jakýkoliv jemný a lehký prut.Jemný to kvůli záběrům a lehký proto,že ho víceméně budeme držet v ruce,tak ať si neuhoníme kýlu.Naviják je dobré použít třeba match,nebo přívlačový.Já osobně používám matchku 390cm a 3-12g a k tomu naviják Tubertiny sirio 4000.
Z dalšího vybavení se bude hodit vidlička,to když už se nám nebude chtít pořád držet prut v ruce,podběrák a ostatní nezbytné věci co máme mít sebou a co potřebujeme jako jsou kuřecí játra,zátěže,háčky.......Hodí se i termoska s čajem a když neřídíme tak i z posilovačem.Přece jenom bude chladno.Všechny věci se dají zbalit do malého baťužku,což se nám bude hodit,protože to bude zároveň i procházka kolem vody,takže ať neupadnou záda.
Tak jsme u vody a máme sestavenou udici.Ta funguje tak,že nahodíme nad předpokládané místo lovu a necháme nástrahu proudem dovalit na místo.Prut držíme v ruce a ukazovák ruky máme na vlasci.Tak cítíme každý pohyb a škubnutí.Občas se stane,že tloušť vezme nástrahu i během putování proudem,ale v chladné vodě jsou záběry častěji v klidné vodě pod břehem,nebo v hlubší jámě v proud,či poblíž nějaké překážky,kamenů,křoví atd.To jsou ty top místa.Tloušti napřed nástrahu jemě oťukají,což citíme v na napjatém vlaci,potažmu prstě kterým vlasec držíme.Potom následuje nekomromisní tah a je třeba zasekávat.Je také dobré trochu udržet nervstvo na uzdě a zasekávat,až při trochu veším tahu,když ryba jen tak oťukává nástrahu,tak jde zásek většinou do prázdna.Také se ovšem může stát.že tloušť játra jen tak zlehka oťuká,něco se mu nezdá a záběr nepřijde.Když se nám nechce držet prut v ruce,tak ho prostě dáme do vidličky a do fedrového postavení.Záběr indikujeme podle napínání vlace a ohnutí špičky prutu.Proto,jak už jsem psal výše,je důležité mít jemný prut.
Síla splavávané spočívá v její jednoduchosti,nekomplikovanosti udice a přirozené prezentaci nástrahy.V kombinaci z kuřecími játry,je to opravdu silná zbraň na tlouště ve studené vodě.Také je dobré častěji měnit játra na háčku,ve vodě se rychle vymívají a strácí na atraktivitě,čerstvá játra dokáží vytvořit silnou pachovou stopu.Další výhodou splavávané je její mobilita,můžete projít celkem velký kus řeky během lovu a prochytat všechna nadějná místa.
Ikdyž nejsem v členem klubu chyť a pusť,tak musím přiznat,že většina mých ulovených tloušťů skončí zpátky ve svém živlu.Ale na druhou stranu,jich vždy několik skončí v kuchyni.Vše ovšem z rozvahou,myslím že by nebyl problém,zvláště menší vodu celkem slušně vydrancovat,ale to už není o lovu,ale o kořistění.Aby nám taky na léto a třešně nezbyly jen oči pro pláč.
Petrův zdar-Jirka Šindelář-splavek
A) | Tlouště lovím rád a jsou mou oblíbenou rybou. | 74% | |
B) | Jsou jen vedlejší produkt,při jiném způsobu lovu. | 17% | |
C) | Jelec tloušť nejeví zájem o mě a já o něj. | 9% |